Van Boetzelaerstraat blijft landweggetje


Van Boetzelaerstraat blijft landweggetje

De Van Boetzelaerstraat in Nijmegen-Noord blijft tijdens de bebouwing van Park Waaijenstein een smal landweggetje. En deze straat wordt voor auto’s voorlopig ook niet aangesloten op de Volsellastraat. Dat hebben de bewoners kunnen afspreken met de gemeente Nijmegen.

Als het aan de gemeente ligt, krijgt het toekomstige appartementencomplex in Park Waaijenstein een aparte route naar de Italiëstraat (nu nog een busbaan). De bewoners van Oosterhout hadden zich sterk gemaakt voor een kortere en veiligere route buiten hun wijk om. Zij willen geen honderden extra auto’s per dag over de karakteristieke Van Boetzelaerstraat en onoverzichtelijke Volsellastraat.

De raadscommissie Waalsprong heeft wethouder Velthuis (stedelijke ontwikkeling) groen licht gegeven voor een serieus onderzoek naar de zuidelijke ontsluiting van Park Waaijenstein. Dit gebied naast het landgoed ten zuiden van de wijk Oosterhout wordt nu bouwrijp gemaakt. Volgend jaar komen daar 14 vrijstaande woningen. Later verrijst er een groot complex met maximaal 85 appartementen.

Wethouder Velthuis meldde aan de raadscommissie dat er een bedrijf is geselecteerd om dat appartementencomplex te ontwikkelen. Het bedrijf betaalt daarvoor drie miljoen euro aan de gemeente. Er is al gesproken over de zuidelijke ontsluiting en het bedrijf is daar positief over, vertelde de wethouder. GroenLinks en PvdA willen nog wel van de wethouder horen welke alternatieve plekken de gemeente heeft onderzocht. Want het nieuwe complex in Park Waaijenstein wordt ongeveer drie keer zo omvangrijk als het bestaande appartementencomplex langs de Griftdijk. Niet iedereen vindt zo’n kolossaal gebouw goed passen in een park.

Nu er waarschijnlijk een aparte (fiets)straat naar Park Waaijenstein komt, kan de Van Boetzelaerstraat z’n beperkte breedte van 3,80 meter de komende jaren houden. De gemeente wilde dit landweggetje verbreden tot vijf of zes meter, maar moest toegeven dat dit in strijd is met het bestemmingsplan. Ook hoeft de Van Boetzelaerstraat voorlopig niet te worden aangesloten op de Volsellastraat, een onoverzichtelijke straat waar veel kinderen fietsen en spelen.

Tegen het kappen van bijna een kwart van de knotwilgen (7 van de 32) langs de Van Boetzelaerstraat loopt nog een bezwaar van de omwonenden. De bezwaarcommissie van de gemeente doet daarover begin 2018 een uitspraak. Wethouder Velthuis, die zelf poolshoogte is komen nemen in de Van Boetzelaerstraat, wil zoveel mogelijk knotwilgen laten staan. Bijvoorbeeld door zes losse inritten naar de vrije kavels te combineren tot drie brede inritten. Die oplossing spaart weer drie knotwilgen extra. De nieuwe eigenaren van de vrije kavels zijn verplicht om goed voor de knotwilgen op hun terrein te zorgen. De bomen zijn in 1988 aangeplant door baron Chris van Boetzelaer, eigenaar van het landgoed Oosterhout.

Voor het bouwverkeer naar de 14 vrije kavels en 85 appartementen heeft de gemeente een tijdelijke bouwweg laten aanleggen. Die loopt van de Griftdijk Noord naar Park Waaijenstein. Daardoor hoeft er geen bouwverkeer door de wijk te rijden, wat veiliger is. De bouwweg mag maximaal vijf jaar blijven liggen, dus tot november 2022. Op de bouwweg, de nieuwe Notensteinstraat langs de vrije kavels en de Van Boetzelaerstraat gaat een maximumsnelheid gelden van 30 kilometer per uur, hebben de bewoners afgesproken met de gemeente. Nu geldt op de bouwweg en de Van Boetzelaerstraat nog een maximum van 50 kilometer per uur. Verder komt er een parkeerverbod op de Van Boetzelaerstraat.

De gemeente heeft bovendien beloofd om informatie over de tijdelijke verkeerssituatie op de website www.waalsprong.nl/bewoners/werk-in-uitvoering te zetten. De tijdelijke verkeerssituatie rond Park Waaijenstein duurt enkele jaren. Met bewoners gaat de gemeente zich vanaf begin volgend jaar nog buigen over de definitieve inrichting en ontsluiting van Park Waaijenstein.

X
%d bloggers liken dit: