Stem voor de sportprijzen van 2017


Stem voor de sportprijzen van 2017

ijmegen heeft vele topsporters en sporttalenten. Ook in 2017 hebben zij mooie en bijzondere prestaties geleverd. Daarom reikt de gemeente jaarlijks sportprijzen uit in vijf categorieën, bestaande uit een oorkonde, juryrapport en een geldbedrag.

De 15 genomineerden voor de sportprijzen 2017 zijn bekend. Nijmegenaren konden tot 4 januari hun sporthelden voordragen. Zij kunnen vanaf vandaag tot en met 9 februari stemmen op de genomineerden. De stemmen van het publiek bepalen samen met het oordeel van een jury wie de prijzen winnen. Op de Avond van de Nijmeegse sport, vrijdag 2 maart, worden de winnaars in vijf categorieën bekendgemaakt in de Jan Massinkhal. 

Stemmen 

https://www.nijmegen.nl/nieuws/stem-voor-sportprijzen-2017/

Genomineerden 2017

De volgende sporters, sportploegen en sportinitiatieven zijn genomineerd voor hun prestaties in 2017:    

Sporter van het jaar  

 1. Susan Krumins – Kuijken (atletiek)
  Susan Krumins-Kuijken werd in 2017 Nederlands kampioen op 10 km. Op het WK Atletiek in Londen verraste zij met een 5e en 8e plaats op de 10.000 meter en 5000 meter. Naast deze nationaal en internationaal gerenommeerde prestaties lukte het Susan ook nog eens om in 2017 al haar persoonlijke records te verbeteren.  
 2. Tessie Savelkouls (judo)
  Op het grandslamtoernooi in Abu Dhabi heeft Tessie Savelkouls de titel in de zwaarste klasse (+78 kg) behaald. Eerder dit jaar was Tessie ook al de sterkste op het grandslamtoernooi van Bakoe. Ook op de Grand Prix in Den Haag pakte zij goud. In Saarbrücken werd Savelkouls eerste  op de European Cup. Zij greep helaas net naast brons op het wereldkampioenschap in de open klasse.    
 3. Abdi Nageeye (atletiek)
  In april verbeterde Abdi Nageeye zijn persoonlijk record al tijdens de marathon van Rotterdam, maar het kunststukje bewaarde hij voor het najaar 2017 waar hij op de marathon van Amsterdam het Nederlands Record op naam van Kamiel Maase uit 2007 verbeterde en dus de nieuwe Nederlandse recordhouder werd. Sinds oktober 2017 mag Abdi zich de nieuwe nationale recordhouder noemen. Een indrukwekkende prestatie.  

Sportploeg van het jaar   

 1. Selectie Team Zevenheuvelen (atletiek)  
  Selectie Team Zevenheuvelen bleek tijdens de NK Cross in 2017 in Amsterdam sterk vertegenwoordigd. Als clubteam werden zij Nederlands kampioen cross in Amsterdam, een mooie prestatie. In maart 2018 vertegenwoordigen zij Nederland op het EK voor clubteams in Portugal.    
 2. Damesteam De Hazenkamp Gymsports (turnen)   
  In november 2017 hebben de turnsters van De Hazenkamp Gymsports op het NK Teams in Amsterdam de bronzen medaille gewonnen. Een zeer mooie teamprestatie van de dames. 
 3. NMHC Dames (hockey)   
  Na 3 afwezige jaren zijn de hockeysters van NMHC weer teruggekeerd in de hoofdklasse. Na 2 spannende wedstrijden tegen de nummer 11 van de hoofdklasse was NMHC de gelukkige winnaar en hebben zij via een fantastisch seizoen promotie afgedwongen, waardoor Nijmegen weer wordt vertegenwoordigd in de hoofdklasse. Ook werden zij kampioen in de zaal.       

Sporttalentprijs individueel    

 1. Roan Korver  (vechtsport)  
  Roan Korver heeft met succes deelgenomen aan het Wereldkampioenschap Vechtsporten in Italië en wist goud binnen te slepen. Op 16 december 2017 heeft Roan zijn wereldtitel met succes verdedigd. Tot slot staat ook de Born 2 Fight titel op zijn naam.    
 2. Enzo Kuworge (gewichtheffen)    
  De talentvolle Kuworge (1.95 lang, 135 kg) werd 11e op het WK U17 in Thailand. Daarnaast won hij zilver op het EK U17, wat wordt gezien als een unieke Nederlandse prestatie.    
 3. Shaniqua Paesch (karate)   
  In 2017 is Shaniqua toegelaten tot de Nederlandse selectie van de Karatebond Nederland. Vervolgens is zij geselecteerd voor de wereld jeugdkaratekampioenschappen in Tenerife. Een aantal maal werd Paesch 3e op internationale toernooien.      

Sporttalentprijs teams     

 1. Junioren estafette team jongens (Aqua Novio ’94)     
  Met 20 seconden voorsprong over 4 estafettes werden zij nationaal kampioen, waar zij met een team aantraden dat voor 75% een jaar jonger was dan de rest van het deelnemersveld. Daarnaast wonnen zij meerdere medailles op jeugd- en juniorenkampioenschappen op zowel de korte als lange baan.   
 2. Junioren C estafette ploeg jongens (Nijmegen Atletiek)    
  De jongens junioren C van Nijmegen Atletiek wonnen de Nederlandse estafettekampioenschappen in Amstelveen. Een prestatie van formaat.   
 3. Juniorenteam Zevenheuvelen     
  Het juniorenteam Zevenheuvelen werd Nederlands kampioen cross in Amsterdam. Een knappe prestatie en staaltje teamwork.

Sportinitiatiefprijs     

 1. Jeugdhandbal Nijmegen (HV Havana)  
  Met de vele successen van het Nederlands handbaldamesteam mag handbal ook in Nijmegen niet ontbreken. Sinds 2017 heeft Handbalvereniging Havana twee jeugdteams ingeschreven in de competitie die het goed doen. De huidige ambitie van de vereniging is om jaarlijks twee nieuwe jeugdteams op te zetten, zodat alle leeftijdsgroepen kunnen handballen in Nijmegen.     
 2. Nijmeegse Roeivereniging De Waal      
  Na de opening van de Spiegelwaal is de Nijmeegse roeivereniging gegroeid naar circa 400 leden. In korte tijd is deze vereniging met zelf opgeknapte boten en een uniek krachthonk gegroeid tot een landelijk bekende roeivereniging met speciale aandacht voor jeugd en ouderen.     
 3. Racerunnersteam Cifla   
  Cifla is een nieuwe, bijzondere activiteit gestart: racerunning. Met behulp van speciaal ontworpen racerunners krijgen mensen met een beperking de mogelijkheid om te lopen en zelfs te rennen.     

Jury

De jury bestaat uit: 

 • Joris Hermans (HAN)   
 • Mark van Houdenhoven (St. Maartenskliniek)
 • Rob Cuppen (Radboud Sportcentrum)    
 • Heino Jacobs (Sportfondsen Nijmegen)   
 • Floris Tas (Stichting SONS2016/ Nijmegen Global Athletics)    
 • Danny Meeuwsen (voormalig topsporter)     
 • Marit Gijsbers (Topsport Gelderland)    
 • Walter Nieuwkamp (De Gelderlander)

X
%d bloggers liken dit: