Gemeente breekt belofte smalle Van Boetzelaerstraat


Gemeente breekt belofte smalle Van Boetzelaerstraat

De gemeente wil de belofte breken dat de karakteristieke Van Boetzelaerstraat in Nijmegen Oosterhout een smal landweggetje blijft. Ook is Nijmegen van plan om 800 auto’s extra per dag door de onoverzichtelijke Volsellastraat te sturen. Bewoners hebben een veiliger alternatief bedacht.

De gemeente Nijmegen maakt plannen voor nieuwbouw ten zuiden van de wijk Oosterhout: in de akker naast het landgoed. Er zijn 14 vrije kavels te koop. Later komen daar maximaal 85 luxe appartementen bij. Deze nieuwbouw van bijna 100 woningen met minimaal 217 parkeerplaatsen in Park Waaijenstein leidt tot zo’n 800 extra auto’s per dag door de wijk Oosterhout. Tegen de zin van omwonenden wil de gemeente de rustieke Van Boetzelaerstraat verbreden tot bijna 6,00 meter en de Volsellastraat nog drukker maken. In die gekromde en daardoor onoverzichtelijke woonstraat fietsen en spelen veel kinderen.

Omwonenden noemen de plannen van de gemeente dom. De Van Boetzelaerstraat is nu een smal landweggetje, waar mensen rustig fietsen en wandelen. Verbreding is in strijd met eerdere beloften aan de bewoners. Want volgens het Beeldkwaliteitsplan Landschapszone van de gemeente behoudt de Van Boetzelaerstraat “het kenmerk van een doodlopend landweggetje, met een smal profiel (3,5 meter)”.

Op een informatiebijeenkomst van de gemeente in juni over Park Waaijenstein bleek er nul draagvlak voor het wilde plan van de gemeente. Van de ruim 50 bewoners uit de omgeving van de Volsellastraat zag niemand het zitten. De bewoners zijn bang voor meer verkeer en gevaarlijke situaties.

Voor de 85 appartementen hebben de bewoners een alternatieve route aangedragen: van de Griftdijk Noord via de Italiëstraat (nu busbaan, straks voor alle verkeer) en de ‘zandweg’ (nu voor zandwagens, straks niet meer) naar Park Waaijenstein. Deze zuidelijke route buiten de wijk om is korter, sneller én veiliger. SP-wethouder Bert Velthuis (stedelijke ontwikkeling) weigert dit alternatief vooralsnog te onderzoeken. Een nog betere oplossing is volgens de bewoners het schrappen van de appartementen in Park Waaijenstein. Want het is de vraag of zo’n massaal complex wel thuishoort in een groene omgeving.

X
%d bloggers liken dit: