Schommelen aan de rivier

Schommelen

Schommelen aan de rivier

Muziek maken, bewegen en van kunst genieten. Dat kan zo meteen allemaal tegelijk. Vanaf woensdag staat de schommelinstallatie WannaSwing  op de Waalkade ter hoogte van Vivaldi’s. Iedereen kan  tussen 30 augustus en 24 september buiten gaan spelen met uitzicht op de Waal. De gemeente haalt de kunstinstallatie naar Nijmegen om mensen spelenderwijs  van kunst te laten genieten  en de bezoekers de stad op een nieuwe manier te laten beleven. De schommels zijn  gratis te gebruiken en vormen de aftrap voor meer spelen in de binnenstad.

WannaSwing is een interactief schommelspeeltoestel voor volwassenen en kinderen, waarbij licht, muziek, landschap en publiek samenkomen en waarmee je zelf een muzikale compositie maakt. De installatie – die zo’n  40 meter breed, 22 meter diep en 4,25 meter hoog is – bestaat uit twaalf schommels naast elkaar. Elke schommel brengt een eigen geluid/soundscape voort. Door langzamer, sneller, of anders te schommelen, bespeelt iemand het instrument en met elkaar maken de twaalf schommelaars telkens een ander uniek muziekstuk. Het kunstwerk heeft lichtgevende zitjes. Tijdens het schommelen ontstaat er zo ook een bewegend lichtspel. WannaSwing is een speeltuin en schommelorkest. Eerder stond de installatie op Lowlands, in het Amsterdamse Vondelpark en op het Oerol Festival.

Waalkade

De Waalkade in Nijmegen staat in de startblokken voor een nieuwe inrichting. Groen en ontmoeten staan daarin centraal. De schommels van WannaSwing laten zien wat voor speelse vorm dat kan aannemen. De ondernemers van de Waalkade werken samen met de gemeente aan het evenement. De horeca heeft kortingsacties en de Pannenkoekenboot geeft kinderen 50 procent korting bij het laten zien van een foto op de schommels. De schommels zijn de aftrap voor het creëren van meer speelmogelijkheden in de binnenstad. Zo wordt het centrum aantrekkelijker voor ouders met kinderen. Wethouder Ben van Hees: “Nijmegen bruist met gezellige winkels, horeca en topevenementen. De Waalkade hoort daar bij en zal de komende tijd steeds aantrekkelijker worden. Beleef de rivier en de Waalkade, geniet van muziek en lichtspel, schommel en ontdek!”

“Aan de oever van de Waal”

Speciaal voor Nijmegen lieten de makers van deze interactieve muziekschommel een nieuw werk componeren door Arend Bruijn en Hans Nieuwenhuijsen van STILL Productions. Dit werk met de titel “Aan de oever van de Waal” gaat op donderdagavond 31 augustus om 20.00 uur in première bij de officiële opening door wethouder Van Hees.

Data en openingstijden

WannaSwing staat van 30 augustus tot en met 24 september op de Waalkade. Van woensdag tot en met zondag kan er gratis en muzikaal geschommeld worden tussen 12.00 en 22.00 uur.

Over de makers en de partners

WannaSwing is de eerste installatie van WANNAPLAYground; een project van Boiten & Thunnissen. Met WANNAPLAYground hebben scenograaf Jan Boiten en operaregisseur Caecilia Thunnissen een podiumkunstvorm gecreëerd waarbij de theatrale middelen op een andere manier worden toegepast. Thunnissen en Boiten voelden na jarenlang ervaring met muziektheater en concerten de behoefte om een nieuwe manier te zoeken om hedendaagse muziek dichter bij het publiek te brengen. Ze wilden het publiek uit de passieve stoel en het donkere theater halen. De rode pluche theaterstoelen zijn vervangen door bewegende schommelzitjes. Geluidsontwerper Mark Thur ontwikkelde het softwaresysteem. WannaSwing kwam tot stand dankzij de steun van AVRO Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, IJslander, AFK, Fonds 21, Stichting Dioraphte en Apart Audio.

Meer informatie over de acties: https://nl-nl.facebook.com/WaalkadeNijmegen/

X
%d bloggers liken dit: