Leerlingen De Oversteek vormen levende windmolen


Leerlingen De Oversteek vormen levende windmolen

Namens Windpark Nijmegen-Betuwe

Kinderen zijn het kwetsbaarst voor de gevolgen van klimaatverandering, stipte ook Jan Terlouw aan in DWDD. Om hier aandacht voor te vragen vormen 200 kinderen van basisschool de Oversteek in Nijmegen a.s. donderdag 8 december een levende windmolen, die verandert in het vredessymbool. De kinderen doen dit in het kader van de opening van burgerwindpark Nijmegen-Betuwe.

Van 8 tot en met 10 december wordt windpark Nijmegen-Betuwe feestelijk geopend. De school ligt op een steenworp afstand en wil hun leerlingen al vroeg kennis laten maken met dit bijzondere ‘burgerwindpark’. De coöperatie achter de windmolens ziet educatie over lokale en duurzame energie als een belangrijke activiteit en is verheugd dat de leerlingen zelf hebben gevraagd een rol te spelen bij de opening van het windpark.

Burger coöperatie

Bijzonder aan Windpark Nijmegen-Betuwe is dat het honderd procent eigendom is van een coöperatie van burgers. De opbrengst komt ten goede aan de regio en daardoor is er veel draagvlak voor dit windpark. Veel van de ouders van de kinderen hebben een of meer aandelen in de windmolens.

Levende windmolen

Een levende windmolen is een door mensen gevormd model van een moderne windturbine. Levende windmolens zijn de afgelopen jaren op veel plekken in de wereld gevormd, om het belang te onderstrepen van samenwerking tégen klimaatverandering en vóór duurzame energie. Dat statement wordt deze week bij de Oversteek ook gemaakt.

Donderdagochtend 8 december krijgen zo´n 350 leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Oversteek een rondleiding op het windpark. Met de levende windmolen maken de kinderen ‘s middags een krachtig statement voor méér duurzame energie. De wieken van hun levende windmolen gaan ook echt draaien. Dat lukt alleen door goede samenwerking, zoals dat ook nodig is op de route naar duurzaamheid.

Van duurzaamheid naar vrede

Bijzonder is dat de levende windmolen op het eind eenvoudig wordt omgevormd tot het vredessymbool. De kinderen geven daarmee aan: meer lokaal opgewekte duurzame energie brengt vrede dichterbij. Veel conflicten in de wereld hebben immers te maken met olie en gas. Bovendien zullen er steeds meer klimaatvluchtelingen komen. Het is niet voor niets dat afgelopen vrijdag de Kindervredesprijs ging naar een meisje uit Dubai, dat op haar twaalfde de organisatie ‘Green Hope’ begon.

Windpark Nijmegen-Betuwe

Windpark Nijmegen-Betuwe staat in Nijmegen-Noord, langs de A15 bij de afslag Elst. In het park staan vier windturbines, die sinds begin november duurzame energie opwekken voor zo’n 7.100 huishoudens in de omgeving van Nijmegen. Het windpark is een initiatief van burgers uit Nijmegen en Overbetuwe, die zich hebben verenigd in de coöperatie WindpowerNijmegen. Het is het eerste en grootste burgerwindpark in de regio.

Write a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X