Dorpensingel ‘light’ in Lent?


Dorpensingel ‘light’ in Lent?

Een plan van bewoners uit Lent en Ressen lijkt nieuwe kansen te bieden om de Dorpensingel-Oost in Lent alsnog te maken. Tot nu toe bleek deze nieuwe weg tussen Nijmegen en Bemmel niet haalbaar. 

Nijmegen en Lingewaard proberen al langere tijd de verbindingsweg tussen beide gemeenten mogelijk te maken, maar tot nu toe lukte dat niet omdat de kosten te hoog zijn. Bovendien zijn er verschillen van inzicht over de inrichting van de weg en de omliggende wegen. Ook andere oplossingen blijken niet haalbaar. 

Bewonersgroepen presenteren nu een plan voor een zogenaamde Dorpensingel ‘light’. Daarin is ruimte voor veel groen en de weg krijgt een maximumsnelheid van 50 of 60 kilometer per uur in plaats van 80 kilometer per uur. Voordeel van deze variant is dat er geen dure tunnel nodig is voor fietsers die de weg willen oversteken. De weg kan nu ook smaller door de lagere maximumsnelheid. 

Positieve eerste reacties 
De gemeenteraden van Nijmegen en Lingewaard zijn enthousiast over de het nieuwe plan. Ook de Nijmeegse verkeerswethouder Harriët Tiemens is positief: “Ondanks alle inspanningen is het tot nu toe helaas niet gelukt om voldoende geld te vinden en een plan te maken dat alle partijen steunen. Er ligt nu een voorstel dat door inwoners van beide gemeenten breed wordt gedragen. Dat is een prachtige stap. Nu moeten we snel om tafel met Lingewaard om dit idee verder uit te werken en door te rekenen. Ik hoop natuurlijk ook dat de provincie bereid is om bij te dragen als er een haalbaar plan ligt.” 

De provincie zegt nog geen geld toe, maar wil wel opnieuw praten met de gemeenten over dit plan of eventuele andere oplossingen. 

De Dorpensingel-Oost gaat de Ovatonde bij Ressen verbinden met de Zandsestraat. Doorgaand verkeer uit Bemmel hoeft dan niet meer door de nieuwe woonwijken in Lent. De aanleg bleef vooral steken op de hoge kosten. Nijmegen en Lingewaard reserveerden samen 6,5 miljoen euro, maar kwamen nog bijna 3 miljoen euro te kort om de weg daadwerkelijk aan te kunnen leggen. Dat geld is vaker gezocht bij de provincie, maar die wilde tot nu toe geen geld besteden aan deze verbinding. 

De gemeenten bekeken daarom in de afgelopen jaren ook andere routes die goedkoper zijn en even veel verkeer kunnen verwerken. Maar de bewoners in Ressen hadden hier bezwaren tegen omdat het hun woonomgeving zou aantasten.

X
%d bloggers liken dit: