Atlas voor gemeenten


Atlas voor gemeenten

Elk jaar komt de Atlas voor gemeenten uit. Dit is een onderzoek waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland op allerlei punten vergeleken worden. De Atlas wordt gemaakt op basis van gegevens van 1 januari 2017. Lees meer op www.atlasvoorgemeenten.nl.

Aantrekkelijk wonen

Nijmegen staat op plaats 7 van de 50 als het gaat om aantrekkelijk wonen. Vorig jaar stonden we nog op de 11e plek. Om te bepalen hoe aantrekkelijk een stad is kijken de onderzoekers naar 8 punten: bereikbaarheid van banen per auto en OV, cultureel aanbod, veiligheid, % koopwoningen, culinair aanbod, nabijheid natuurgebieden, aanwezigheid universiteit, % vooroorlogse woningen).

Sociaal-economisch

Hier is Nijmegen gestegen van plaats 33 naar plaats 29. We doen het dus ook beter op het gebied van bijstand, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, armoede, percentage laagopgeleiden, participatie vrouwen, banen, percentage zakelijke diensten.

Cultuur

In deze editie van de Atlas is er speciale aandacht voor cultuur: podiumkunsten (inclusief festivals), erfgoed (monumenten, musea), beeldende kunst (musea voor kunst, galeries), letteren (o.a. bibliotheken en boekwinkels) en film (filmhuizen, bioscopen). Nijmegen staat op plaats 8 van de 50.

Stads- en Wijkmonitor

Bij de Atlas voor gemeenten komt een aantal thema’s niet aan bod. Zoals zorg en welzijn, duurzaamheid, de woningmarkt en het onderwijs en sport en mobiliteit.

Wilt u meer weten over (strategische) thema’s, programma’s (de onderwerpen binnen de beleidsprogramma’s) en wijkinformatie? Bekijk onze Stads- en Wijkmonitor https://swm.nijmegen.nl.

Nijmeegse versie stedenvergelijking

Bij de stedenvergelijkingen in de Stads- en Wijkmonitor vergelijken we Nijmegen met een vaste groep van steden: Arnhem, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht en Tilburg. Hier scoort Nijmegen het hoogst van de 8 steden op aantrekkelijk wonen. Wat betreft de sociaal economische situatie scoren we gemiddeld en bij cultuur iets beter dan gemiddeld.

X
%d bloggers liken dit: