Schulden bij jongeren voorkomen


Schulden bij jongeren voorkomen

Wie kan aan jongeren beter uitleggen hoe je verstandig met geld omgaat dan jongeren zelf? Nijmegen start met de campagne Moneyways, die schulden bij jongeren moet voorkomen. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om € 25.000,- uit te trekken voor de campagne; hieraan kunnen ongeveer 650 leerlingen in de hogere klassen van het VMBO deelnemen. Nijmeegse scholen hebben positief gereageerd op het initiatief. 

Aanvalsplan
Wethouder werk en inkomen Jan Zoetelief: “Mensen die in hun jeugd hebben leren omgaan met geld, komen later minder vaak financieel in de problemen. Zorgen dat mensen uit de schulden blijven is dan ook een heel belangrijk punt in het Aanvalsplan Armoede en Schulden. Moneyways is een nieuwe manier om jongeren naar een financieel gezonde toekomst te helpen, op de plek die het meest logisch is: op school.”

Weinig aandacht
41% van de jongeren geeft in het NIBUD-scholierenonderzoek 2016 aan dat er op school nog nooit aandacht is besteed aan hoe je met geld moet omgaan. Ook niet alle ouders schenken er voldoende aandacht aan of het is te moeilijk, bijvoorbeeld omdat zij het zelf financieel zwaar hebben. 

Financiële kennis
Jongeren vanaf een jaar of 15 krijgen vaak meer te besteden en gaan zelfstandig shoppen. Dat is hét moment om ze goed te informeren over hoe je goed met geld omgaat. Moneyways, een project van het NIBUD en Diversion, doet dat met jongeren die ervaringsdeskundig zijn. Zij geven jongeren inzicht in hun financiële gedrag en de gevolgen die dat kan hebben. Ze vergroten de financiële kennis van jongeren en stimuleren om hulp te zoeken als dat nodig is. Moneyways kan dan ook zorgen voor nieuwe aanmeldingen voor schuldhulp; bestaande aanbieders in de stad pakken dat snel op. 

Lees het collegebesluit 3.13 

Write a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X